Referenties Byblosschrift

Leden van onderzoeksteam Alverna

Behalve de vier leden van de Alverna Research Group, hebben zich in Nederland tot dusver slechts twee mensen in het Byblosschrift verdiept. Namelijk:

  1. wetenschapsjournalist Frank van Kolfschooten
  2. Job Lisman, vroeger werkzaam bij de wetenschappelijke uitgeverij Brill, nu hoofdredacteur van uitgeverij Prometheus/Bert Bakker.

Hieronder staan hun bevindingen.

Job Lisman

"Lineair A is een oud schrift dat is ontwikkeld op Kreta vanaf 2000 v.Chr. Al decennialang wordt door taalkundigen geprobeerd dit schrift te ontcijferen, tot voor kort zonder succes. Meestal waren het graeci, die het schrift vanuit het taalkundig perspectief van het Griekse Lineair B bekeken. De Amsterdamse, door professor Glasbergen opgeleide prehistoricus Jan Best bedacht iets anders. Hij identificeerde, door een juiste reconstructie van de van het Lineair B afwijkende klankwaarden, de taal van het Lineair A als een Vroegfenicisch dialect, en wist de tekeninventaris van het schrift terug te brengen op drie bronnen: de Egyptische hiërogliefen, de grotendeels hiervan en van de Luwische hiërogliefen afgeleide Kretenzische hiërogliefen en het Assyrisch-Babylonische spijkerschrift. Van daaruit puzzelde hij eindeloos en vol concentratie door. En waar tientallen wetenschappers tot dusverre faalden, slaagde Best.

Tot ontsteltenis van vele erudiete collega’s kwam hij met een meesterlijke ontleding van de twee oudste schriften op Kreta. In Het Byblosschrift ontcijferd beschrijft Jan Best voor een breed publiek zijn fascinerende en spannende onderzoek. Hij laat zien hoe de schrijvers van Byblos een kwart van de Lineair A-tekens met hun bijbehorende klankwaarden overnamen, waardoor hij dit tot nu toe onleesbare schrift kon ontcijferen. Best laat stijlvol zien wat voor hindernissen hij moest nemen en welke wetenschappers uit binnen- en buitenland hij moest zien te omzeilen. Een wereldprimeur voor een bescheiden Nederlandse wetenschapper."

Frank van Kolfschooten

Amsterdamse archeoloog kraakt oud Byblos-schrift
Frank van Kolfschooten op 29 mei '10, 00:00, bijgewerkt 28 juli '10, 00:00

Tachtig jaar geleden werden in het Libanese Byblos tabletten aangetroffen in een eigenaardig schrift. Een Nederlandse onderzoeker wist er wijs uit te worden. Door Frank van Kolfschooten

De Amsterdamse archeoloog Jan Best (69) beweert het meer dan 3.500 jaar oude Byblosschrift te hebben ontcijferd. In het nieuwe nummer van Ugarit-Forschungen, het internationale jaarboek voor de oudheidkunde van Syrië en Palestina, zet Best uiteen hoe hij de code heeft gekraakt. De inscripties met het Byblos-schrift zijn tussen 1928 en 1932 gevonden op twintig tabletten en monumentale stenen bij opgravingen door de Fransman Maurice Dunand op een tempelterrein in Byblos in het huidige Libanon.

Lees het hele artikel van Frank van Kolfschooten online in de Volkskrant »